Dark Kitchen : pourquoi et comment se lancer dans ce concept tendance ?

La tendance des dark kitchen

Face à l’essor des plats commandés en ligne livrés directement au client, amplifié par la crise sanitaire, une certaine branche de la restauration prend de l’ampleur. Le concept de dark kitchen, appelez les “restaurants fantômes” en bon français se développe depuis trois ans, mais il a pris une réelle ampleur ces derniers mois en France. Également connus sous le nom de ghost kitchen ou cloud kitchen, ces restaurants un peu particuliers n’existent que sur le net et sont entièrement dédiés à la livraison. Il n’y a donc plus d’accueil en salle ou de vente à emporter, mais exclusivement de la livraison individuelle.

Décryptage de ce nouveau phénomène Food !

Le concept des dark kitchen, qu’est-ce que c’est ? Définition

Né aux États-Unis avec l’apparition des plateformes de livraison, le concept de restaurant « fantôme » est uniquement dédié au business de la livraison sans les contraintes d’un restaurant traditionnel. L’ avantage de ces « cuisines fantômes » est qu’elles permettent de réduire drastiquement les coûts liés à l’emplacement  et aux charges du personnel. Si ces « restaurants virtuels » sont encore marginaux en France, ils sont en plein essor.

Les investisseurs croient fortement en ce nouveau modèle de restauration. Preuve en est : le pionnier français, Taster, qui a levé 12 millions d’euros depuis sa création en 2017. De son côté, son concurrent Dark Kitchen a levé 1 million d’euros début 2020. D’ailleurs, le marché des restaurants fantômes a explosé en Europe en 2019 et devrait atteindre 656 milliards de dollars d’ici 2026.

Ces établissements sont intrinsèquement liés aux agrégateurs de commande en ligne type Uber Eats ou Deliveroo, qui ont participé à la croissance de 30% du chiffre d’affaires des restaurants ces dernières années. Avec, en contrepartie, une commission de 25% à 30% sur chaque commande.

Quels sont les avantages de ce nouveau type de restauration ?

Ce nouveau modèle a de nombreux points forts, notamment sur le plan économique :

  • Les investissements et les charges sont fortement réduits (ce qui réduit aussi les besoins de management et les risques) : pas de besoin de salle en restaurant, gestion de la masse salariale (besoins uniquement en cuisine et préparation)
  • Il devient possible de tester et de lancer différentes marques et offres, en proposant des concepts de restaurants bien plus simples à mettre en place, mais aussi de mutualiser l’utilisation de certains ingrédients et produits ;
  • Dans un contexte où la livraison prend de plus en plus de place dans le quotidien des consommateurs (tendance accélérée par la crise de la Covid-19), ce business model dans l’air du temps permet de maintenir une activité constante, même lorsque tout est fermé (sur place interdit, couvre-feu, etc…)
  • Enfin, il est très délicat de concilier en même temps les activités de vente à emporter, click and collect ou encore livraison avec une expérience de qualité pour les restaurateurs ou enseignes. Aujourd’hui, louer un espace dédié uniquement pour une cuisine peut offrir la possibilité pour un restaurateur de diversifier ses activités sans dégrader l’expérience en restaurant pour le consommateur sur place.

D’ailleurs, nombreux sont les restaurateurs à faire le choix d’un emplacement co-partagé par d’autres cuisines pour diminuer les coûts : par exemple, Deliveroo propose des cuisines partagées dédiées aux restaurateurs qui souhaitent étendre leurs zones de livraison. D’autres restaurants préfèrent également mutualiser leurs compétences au sein de cuisines communes dont les livraisons sont assurées par Deliveroo ou UberEats.

Deliveroo et son concept de cuisines partagées
Le premier “hub” Deliveroo de cuisines partagées en région parisienne

Les étapes pour créer sa dark kitchen

Il faut tout d’abord savoir qu’une dark kitchen est soumise à la même réglementation qu’un restaurant. Vous aurez donc besoin d’une licence restaurant pour vendre de l’alcool et d’une déclaration en cas de préparation ou vente de denrées animales. Vous devrez également respecter les règles d’hygiène et de sécurité.

Et côté cuisine alors ? Deux possibilités s’offrent à vous :

  • La solution la plus simple est d’utiliser votre propre cuisine, si vous êtes déjà à la tête d’un établissement.
  • Si vous partez de zéro, deux options : louer un local vide que vous aménagez vous-même, ou partager un lieu avec d’autres restaurateurs au sein d’un « hub logistique ». Concrètement, un hub rassemble dans un même local plusieurs restaurants fantômes. Vous n’avez donc aucun investissement en matériel à faire et vous pouvez créer des synergies avec des confrères. Deliveroo a saisi l’ampleur du phénomène dès 2017, en louant des hubs à partager : de quoi s’assurer que ces dark kitchen utiliseront bien leur agrégateur de flux et leur système de livraison.

Les limites du concept de dark kitchen et les risques à prendre en compte

Si sur le papier ce modèle paraît simple à mettre en place, il est important de ne pas se jeter n’importe comment dans l’aventure.

Tout d’abord, la dimension marketing n’est pas à négliger. Pour compenser l’absence physique de leurs établissements, les dark kitchen doivent impérativement créer une identité de marque forte, tendance et incontournable recréant une véritable atmosphère, une ambiance, presque plus forte que pour un point de vente physique. Cela passe par Google et son référencement, par les plateformes de commande en ligne, les réseaux sociaux, mais également par l’expérience finale des consommateurs à travers des packagings de qualité, des expériences de déballage innovantes ou originales.

Autre élément à prendre en compte : la dépendance aux plateformes de livraison, dans la mesure où il s’agit de livrer un maximum de consommateurs chez eux ou au bureau en un temps imparti, et ce sans trop rogner sur ses marges. D’ailleurs, les commissions de ces agrégateurs s’élèvent généralement à 40% sur chaque commande passée aux dark kitchen. Soit 10% à 15% de plus que les gains obtenus auprès des établissements traditionnels. Cependant dans certains cas il est possible de se lancer en partenariat avec Deliveroo ou Uber Eats, ce qui permet d’envisager une négociation pour réduire le pourcentage de commissions.

Enfin, il est primordial de bien maîtriser les nouvelles technologies, non pas seulement pour la mise en avant de son offre, mais aussi pour optimiser pleinement sa visibilité via l’algorithme des plateformes, celui de Google dans le cas de livraisons locales, etc.

Alors, les restaurants fantômes, nouveau modèle émergent de la restauration ou simple écran de fumée en attendant la sortie de la crise sanitaire ?

79 commentaires sur “Dark Kitchen : pourquoi et comment se lancer dans ce concept tendance ?”

  1. I bought the most satisfying thing this time on Double Twelve. I have always wanted to wear hairpins, but my hair can only be tied up just now. I can buy a wig and hairpin, and I will be able to wear hairpins right away, so happy

  2. Howdy very nice web site!! Man .. Beautiful .. Amazing .. I’ll bookmark your site and take the feeds also…I’m happy to seek out so many useful info right here within the put up, we want work out more strategies in this regard, thanks for sharing.

  3. It’s a pity you don’t have a donate button! I’d most certainly donate to this fantastic blog! I guess for now i’ll settle for bookmarking and adding your RSS feed to my Google account. I look forward to new updates and will talk about this website with my Facebook group. Chat soon!

  4. Good day I am so delighted I found your site, I really found you by accident, while I was searching on Yahoo for something else, Anyways I am here now and would just like to say thank you for a remarkable post and a all round exciting blog (I also love the theme/design), I don’t have time to browse it all at the minute but I have saved it and also added your RSS feeds, so when I have time I will be back to read a great deal more, Please do keep up the excellent work.

  5. What i do not understood is actually how you’re now not really a lot more neatly-liked than you may be now. You are so intelligent. You know thus considerably on the subject of this subject, produced me for my part imagine it from a lot of various angles. Its like women and men don’t seem to be interested except it is something to do with Lady gaga! Your personal stuffs nice. At all times deal with it up!

  6. I like the valuable information you provide in your articles. I will bookmark your weblog and check again here frequently. I am quite sure I will learn plenty of new stuff right here! Best of luck for the next!

  7. I will right away grasp your rss feed as I can not find your email subscription hyperlink or newsletter service. Do you have any? Kindly permit me realize in order that I may subscribe. Thanks.

  8. Can I just say what a relief to find someone who actually knows what theyre talking about on the internet. You definitely know how to bring an issue to light and make it important. More people need to read this and understand this side of the story. I cant believe youre not more popular because you definitely have the gift.

  9. Youre so cool! I dont suppose Ive read something like this before. So good to seek out somebody with some original ideas on this subject. realy thank you for beginning this up. this web site is something that’s needed on the net, somebody with somewhat originality. useful job for bringing one thing new to the internet!

  10. Howdy! This is kind of off topic but I need some help from an established blog. Is it very difficult to set up your own blog? I’m not very techincal but I can figure things out pretty quick. I’m thinking about making my own but I’m not sure where to begin. Do you have any tips or suggestions? Many thanks

  11. Good – I should certainly pronounce, impressed with your web site. I had no trouble navigating through all tabs as well as related info ended up being truly simple to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least. Quite unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or anything, web site theme . a tones way for your client to communicate. Excellent task.

  12. Hi there, just became alert to your blog through Google, and found that it’s truly informative. I am gonna watch out for brussels. I’ll be grateful if you continue this in future. Lots of people will be benefited from your writing. Cheers!

  13. Thank you so much for providing individuals with a very remarkable possiblity to read articles and blog posts from this web site. It is usually so excellent plus full of a great time for me personally and my office acquaintances to search the blog on the least 3 times in one week to learn the newest issues you have got. Not to mention, I am just always fascinated with your astounding creative ideas you serve. Some 3 ideas in this article are completely the very best we have all had.

  14. Thanks for every other informative website. The place else may just I get that type of information written in such an ideal manner? I have a mission that I’m just now operating on, and I’ve been on the look out for such info.

  15. Thanks a bunch for sharing this with all of us you actually know what you’re talking about! Bookmarked. Kindly also visit my site =). We could have a link exchange arrangement between us!

  16. Oh my goodness! an amazing article dude. Thank you Nevertheless I am experiencing problem with ur rss . Don’t know why Unable to subscribe to it. Is there anybody getting similar rss problem? Anyone who is aware of kindly respond. Thnkx

  17. Thanks for the good writeup. It in fact was once a amusement account it.
    Glance complex to more introduced agreeable from you!

    By the way, how can we keep up a correspondence?
    0mniartist asmr

  18. of course like your website however you need to take a look at
    the spelling on quite a few of your posts. Several of them are
    rife with spelling issues and I in finding it
    very troublesome to inform the reality however I will surely come back again. asmr 0mniartist

  19. Today, I went to the beach with my kids. I found a sea
    shell and gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She placed the shell to her ear and screamed.
    There was a hermit crab inside and it pinched her ear. She never wants to go back!

    LoL I know this is completely off topic but I had to tell someone!
    0mniartist asmr

  20. Nice read, I just passed this onto a colleague who was doing some research on that. And he just bought me lunch because I found it for him smile Thus let me rephrase that: Thank you for lunch! “We have two ears and only one tongue in order that we may hear more and speak less.” by Laertius Diogenes.

  21. Do you have a spam issue on this website; I also am a blogger, and I was wanting to know your situation; we have created some nice methods and we are looking to exchange strategies with other folks, please shoot me an e-mail if interested.

  22. Today, I went to the beach front with my kids. I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She placed the shell to her ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear. She never wants to go back! LoL I know this is completely off topic but I had to tell someone!

  23. Thanks for sharing superb informations. Your web site is very cool. I am impressed by the details that you have on this site. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this web page, will come back for more articles. You, my friend, ROCK! I found just the information I already searched everywhere and simply couldn’t come across. What a great web-site.

  24. Il y a des dates limites qui attirent l’attention dans cet article mais je ne sais pas si je les considère toutes comme des centres d’intérêt. Il peut y avoir une certaine validité mais je vais prendre une position en attente jusqu’à ce que j’y regarde de plus près. Bon article, merci et nous en voulons plus ! Ajouté à FeedBurner également

  25. I really like your writing style, good information, appreciate it for putting up :D. “In university they don’t tell you that the greater part of the law is learning to tolerate fools.” by Doris Lessing.

  26. I am not sure where you’re getting your info, but great topic. I needs to spend some time learning more or understanding more. Thanks for fantastic info I was looking for this information for my mission.

  27. An impressive share, I just given this onto a colleague who was doing a little analysis on this. And he in fact bought me breakfast because I found it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the treat! But yeah Thnkx for spending the time to discuss this, I feel strongly about it and love reading more on this topic. If possible, as you become expertise, would you mind updating your blog with more details? It is highly helpful for me. Big thumb up for this blog post!

  28. I have to thank you for the efforts you’ve put in penning this website.
    I am hoping to check out the same high-grade content from you later on as well.
    In truth, your creative writing abilities
    has encouraged me to get my own website now 😉

  29. hello!,I love your writing very a lot! share we be in contact more about your article on AOL?
    I require an expert on this space to solve my problem.
    May be that is you! Taking a look forward to peer you.

  30. Undeniably believe that which you stated. Your favorite justification appeared to be on the
    internet the easiest thing to be aware of. I say to you,
    I certainly get irked while people think about worries that they
    plainly don’t know about. You managed to hit the nail upon the top as well as defined out the whole
    thing without having side effect , people could take a signal.
    Will probably be back to get more. Thanks

  31. Pretty part of content. I just stumbled upon your site and in accession capital to assert that I get actually
    enjoyed account your weblog posts. Anyway I will be subscribing
    to your augment and even I achievement you get right of entry to persistently quickly.

  32. Have you ever heard of second life (sl for short). It is essentially a online game where you can do anything you want. sl is literally my second life (pun intended lol). If you would like to see more you can see these second life authors and blogs

Laisser un commentaire